Vad är Composable DXP?

Varning för nytt buzzword! Vi vet, det finns oändligt många buzzwords och förkortningar i branschen och här kommer ytterligare ett, men som är väl värt att ha koll på. DXP – Digital Experience Platform – är ett begrepp som börjar bli mer vanligt när man pratar om CMS och naturligtvis är det intressant ur ett Umbraco-perspektiv. Research- och konsultbolaget Gartner tar upp DXP som ett av 2020-talets hetaste trender och då speciellt “Composable DXP”. I tech-världen finns det som bekant lika många förkortningar som det finns dagar på året så vi tänkte att vi startar 2023 med att förklara vad DXP är och varför det är något att ha koll på.

Komponera din egen plattform 

I DXP fokuserar man på den digitala kommunikationen som helhet och hur användare ska få en bättre upplevelse, både de som jobbar i systemen men naturligtvis också slutanvändaren. 
 
I stora drag handlar det om att gå från stora “monolitiska” plattformar (med färdig funktionalitet) till plattformar som möjliggör att man kan “plugga in”, och över tid, enkelt byta komponenter i systemet och skräddarsy sin lösning med fokus på den digitala upplevelsen för användaren. Något som inte varit helt självklart tidigare. Man pratar alltså om att kunna komponera sitt egna system – därav termen “Composable DXP”. 

komponera-din-egen-dxp-plattform
Composable plugins i en DXP kan vara betallösningar, analysverktyg, support och CRM system, kampanjverktyg osv. Poängen är att du själv som kund ska kunna "komponera" de system och funktioner du vill ha från de bästa leverantörerna. Lite som att gå in i en självplockbutik och välja själv istället för att ta den färdiga godispåsen.  
 
Umbraco lägger idag mycket kraft på att underlätta implementering av Composable DXP och kunna fungera som ett nav i dessa lösningar och kan redan idag användas som en Composable DXP. 

Hur fungerar en Monolithic DXP? 

Traditionellt är Monolithic DXP det sätt som gjort ett CMS till en fullfjädrad DXP. Ofta är det helt enkelt en förpackad mjukvarusvit. Detta ger dig en allt-i-ett-program och förprogrammerat att funka på ett specifikt sätt. 

Med en Monolithic DXP har leverantören av plattformen kontroll över alla funktioner och finns i samma instrumentpanel. Det monolitiska tillvägagångssättet är bra om du hanterar allt från ett ställe. Det erbjuder också fördelen att det kräver mindre arbete att installera eftersom det hela är tätt integrerat och kontrollerat av samma leverantör. 
 
Det kan dock vara knepigt att ändra ett av verktygen till ett annat verktyg som inte är en del av leverantörens svit. Då är det ofta tvärstopp eller behöver stora investeringar för att implementera.  
 
Om du vill ha mer kontroll och flexibilitet över din teknik bör du istället titta på en Composable DXP.

Vad är det som Composable DXP gör bättre än Monolithic DXP? 

Med Composable DXP kan du skapa en DXP med "best-of-breed"-lösningar. Dvs den bästa mjukvaran i sin nisch eller kategori som utför specialiserad funktionalitet bättre än ett system som försöker ha alla funktioner i ett system. Det försöker inte vara en schweizisk armékniv och är istället det bästa verktyget för ändamålet. 

DXP matris

Termen “composable” kommer från mjukvaruarkitekturkonceptet composability. Det är ett synsätt där tjänster och komponenter är frikopplade men som har ett ömsesidigt modulärt beroende. 

När det kommer till Composable DXP, bygger den på principerna för MACH-arkitektur. MACH står för Microservices, API, Cloud-native och Headless-arkitektur.  Dessa är hörnstenarna i mjukvarulösningen. Arkitekturen ska följa ett modulärt tillvägagångssätt för att skapa kontextbaserade och personliga användarupplevelser. 
Allt för att effektivt kunna byta ut delar och komponenter när nya kravs ställs utan att bygga helt nytt.  

Vilka är fördelarna med en Composable DXP? 

Vi täckt definitionen av Composable DXP, men vilka är de största fördelarna för dig och ditt företag? 

  • Flexibelt

Det tekniska landskapet förändras i en ständigt ökande takt och för att ett företag ska bli framgångsrikt i det digitala landskapet behöver en webblösning vara flexibel. 

  • Anpassningsbart

En Composable DXP är anpassningsbar på grund av sin arkitektur. Det betyder att du inte behöver basera din strategi på de plattformar du använder. 

  • Kundcentrerat

Varje företag vill sätta sin kund först, och din DXP-lösning bör återspegla det. Att tvinga kunder till någon fördefinierad resa är inte rätt väg att gå. 

  • Snabb implementering

Du kan snabbt förvandla den perfekta idén eller prototypen till en säljande marknadsföringskampanj. 

Kan jag använda Umbraco i min Composable DXP? 

Ja, du kan använda Umbraco som bas i din Composable DXP lösning. DXP kommer då ha ett CMS som sin kärnfunktion. Om du väljer det tillvägagångssättet kan ett headless CMS att vara en av de första sakerna du behöver fundera på om du behöver. 

Umbracos Open Source CMS som driftas i Umbraco Cloud inklusive Umbraco Headless (Umbraco Heartcore), utgör grunden av Umbracos DXP-lösning. 
 
För redaktören ger detta ett CMS med upplevelsen i fokus. För utvecklaren är den redo att användas med öppna RESTful API:er och GraphQL som du kan ansluta till valfri frontend. Och med Cloudflare CDN inkluderat och ett hanterat API, behöver utvecklaren inte underhålla annan kodbas eller API. 

Det går att använda Umbracos öppna API:er eller en av de många tilläggen och integrationerna, eller några av de många "packages" som finns på Umbraco Marketplace, för att utöka och integrera med dina digitala system och skapa din Composable DXP. 

Fördelarna är alltså många och mest av allt öppnar det upp för flexibilitet och möjligheten att skräddarsy ditt företags digitala ekosystem utifrån era behov och förutsättningar. 


Har du frågor  – ta kontakt med oss på Webmind så kan vi diskutera ditt företags möjligheter att växa med Composable DXP! 
 
Carl Franke

Carl Franke

UX/UI Lead
Åk till toppen