Vad är egentligen open source?

Kanske har du hört talas om både open source, öppen källkod eller öppen programvara? Ja, kärt barn har många namn. I det här blogginlägget försöker vi förklara kortfattat vad det egentligen är, dess fördelar och varför har vi valt att arbeta med det.

Open source eller öppen källkod betyder i det stora hela att alla har fri tillgång till källkoden för programmet och vem som helst kan förbättra, ändra, dela vidare, och använda koden i sina projekt. Det finns många olika open source CMS på marknaden idag, kanske har du hört talas om Joomla, Drupal, Wordpress eller Umbraco som vi själva jobbar med. Att arbeta med open source betyder att utvecklare får full tillgång till källkoden och oftast utan att behöva betala några licensavgifter till kodens skapare. Det gör också att utvecklare över hela världen kan hjälpa till att utveckla och granska källkoden och på så vis hitta fel och med fler ögon ökar också kodens kvalité.

 

Men vad är egentligen fördelarna med open source? Låt oss titta på några


Inga licensavgifter

Det stämmer, open source kostar i regel inget i sig alls. Men om programvaran är gratis och kunden inte betalar några licensavgifter för sitt open source CMS vad betalar de egentligen för i projekten då? Jo, i projektet investerar de istället i kompetensen hos utvecklarna. Även om grundkoden är gratis så krävs det mycket arbete runt om för att leverera en så bra slutprodukt som möjligt. Det gör att kunden bara betalar för det som faktiskt görs i projektet som installering, arbete med content, design anpassningar, funktioner på hemsidan som passar deras företag, integreringar, drift, support, utbildning i CMS och uppgraderingar som behövs göras framåt. Så istället för att använda stor del av budgeten på att betala stora licensavgifter så kan man lägga pengarna på utveckling som ger ett mycket större värde för kunderna.  

Hög säkerhet är prio

Säkerhet på webben är självklart av högsta betydelse och det är här som open source genom åren ofta haft en svaghet. Rapporter om hackade webbplatser domineras av system skapade på open source-plattformar och det är ofta i sig ett argument för att man istället ska välja ett licensierat system. Kostnaderna för ett eventuellt intrång kan bli höga i slutändan och då kan höga licenskostnader kännas rimligt att betala istället. 

Men detta är inte alls sant för alla open source-system, dels ser vi skillnader på de olika tekniska plattformarna som används i grunden men också på systemets arkitektur och på hur hemsidan är uppbyggd. För Umbracos del ser vi väldigt få inrapporterade hackade hemsidor och Umbraco HQ själva arbetar hårt med att säkerhetsställa hög säkerhet i systemet. Bland annat använder man sig fortlöpande av ett extern säkerhetsbolag och tar också hjälp av communityt för att hitta och åtgärda brister.

Vi gör också analysen att det krävs lite mer kompetens att bygga en hemsida baserad på Umbraco än vissa konkurrerande system, vilket leder till högre kompetens bland leverantörerna och säkrare lösningar.

Frihet, flexibilitet och skräddarsydda lösningar

Med open source behöver man inte känna några begränsningar i projekten. Eftersom koden är tillgänglig för alla att modifiera kan man enkelt göra anpassningar både för funktioner och design så att projektet blir unikt för kunden och dess behov.

Med open source får du också mer frihet och kan skräddarsy dina digitala affärslösningar. Du behöver inte välja mellan förutvalda PIM system, affärssystem eller liknande tjänster utan du kan helt enkelt koppla ihop de system som passar just dig och ditt företag allra bäst. Det betyder också att det är väldigt skalbart och att företagen smidigt kan växa med en open source lösning samtidigt som de själva växer. En enorm fördel tycker både vi och våra kunder.

Ett helt community som löser problem tillsammans

Som vi har varit inne lite på så är en av fördelarna med open source just att man som utvecklare kan hjälpa till på ett helt annat sätt och faktiskt själv göra skillnad. Man blir del av ett community där alla jobbar mot samma mål. Här samarbetar utvecklare över hela världen med förbättringar av koden och att hitta snabba lösningar på olika buggar  som annars hade tagit lång tid att få lösta med detta kortas tiden mellan att problemet uppstår tills det finns en lösning på plats. Om det inte är ett open source så måste ägaren till koden själva göra förbättringarna och lösa problemen som uppstår eftersom koden inte finns tillgänglig för alla, något som kan ta väldigt mycket längre tid.

Varför vi väljer open source

Varför vi väljer att enbart jobba med open source? Det är en väldigt bra fråga och en vi får från kunder då och då. För oss är fördelarna stora och viktiga, det är just fördelarna vi nämnt tidigare i blogginlägget som gör att vi arbetar och har uteslutande arbetat med open source i många år. Nyckelord som säkerhet, flexibilitet, transparens och ekonomisk fördelaktigt. Helt enkelt för att vi anser att det är det bästa både för oss och våra kunder.

 

Vill du veta mer om open source och kanske vad det skulle kunna göra för ditt företag? 

Hör då av dig, vi snackar gärna!

Beatrice Larsson

Beatrice Larsson

Project Manager & Digital Specialist
Åk till toppen