Äntligen – nu är Umbraco 8 här!

Ända sedan vi fick höra att Umbraco 8 var på gång har vi längtat efter den nya versionen – och nu är den här! Idag, tisdagen den 26 februari 2019, släpps så äntligen Umbraco 8!

Vid tidigare uppdateringar har nyheterna och förändringarna främst varit för utvecklare, men i Umbraco 8 finns massor av spännande nyheter även för användare och webbredaktörer. Den nya versionen får en förbättrad layout med målet att underlätta arbetet med och användningen av Umbraco, för alla parter.

En av de mest spännande nyheterna i Umbraco 8 är Variants, eller varianter på svenska, som kommer innebära väsentligt ökade möjligheter för personalisering av användarupplevelsen. Det kommer bli möjligt att visa olika versioner av en site för besökarna, beroende på exempelvis var de befinner sig, vilket språk de talar eller vilken kanal som ledde fram till besöket.

"Språkhantering har alltid varit lite krångligt oavsett vilket CMS jag har jobbat med, det finns alltid flera tillvägagångssätt och oftast är det inte inbyggt. Men i Umbraco 8 kommer språkhanteringen inbyggd och bättre än vad jag har sett i något CMS tidigare. Varianter kommer att ge redaktörer sömlösa redigeringsmöjligheter för språk och kommer göra det enklare än någonsin att driva multispråk siter. Det ger även oss utvecklare ett smidigt inbyggt sätt att hantera språk på i koden som kommer spara tid i projekten."
– Erik Knutsson – Fullstack Developer 

I den nya versionen introduceras också Infinite Editing som gör det möjligt att att redigera bilder och annan media direkt där du håller på att arbeta med den. Inget mer klickande fram och tillbaks, nu blir redigeringen mycket smidigare.

En annan viktig nyhet är Content Apps. Med Content Apps kan man visa eller hantera kontextuell information relaterad till en sida i Umbraco. En mängd publika Content Apps har redan blivit publicerade av communityt o fler utvecklas kontinuerligt. Umbraco har redan bloggat om några av dem. Till exempel har Anders Bjerner byggt en Google Analytics Integration som visar insikter i hur den specifika publicerade sidan presterar med hjälp av grafer för bland annat sidvisningar. En annan är ImageFilter av Paul Seal och Nik Rimington – med denna kan man redigera mediafiler direkt i Umbraco, exempelvis med filter eller rotationer.

”Content Apps är en personlig favorit bland de nya spännande funktionerna i Umbraco 8. En mängd publika content apps har redan blivit publicerade av communityt o fler utvecklas kontinuerligt. Umbraco har redan bloggat om några av dem, till exempel har folk byggt textvalideringar, statistik med grafer och bildredigerare. Jag är nyfiken på att se hur vi kan hjälpa våra kunder i deras specifika domän. Kanske kommunicera till och från ERP-system? Vi bollar gärna idéer, allt är möjligt!” – Leon Lindeberg – Systemutvecklare

För de som inte varit lika taggade som vi på den nya versionen av Umbraco kommer man kunna fortsätta skapa nya projekt i Umbraco 7 ett litet tag till. Men mot slutet av året kommer det vara Umbraco 8 som gäller för alla.

Men det är nog inte bara vi som är ivriga att komma igång med den nya versionen. Vi ser verkligen fram emot att upptäcka den och allt fantastiskt vi kommer kunna skapa med den!

Åk till toppen