EOL närmar sig för Umbraco 8

Umbraco arbetar konstant för att vidareutveckla sitt CMS och i december kom deras senaste version, Umbraco 13 ut. I och med lanseringen av Umbraco 13 sker en kontinuerlig utfasning av äldre versioner, i september 2023 slutade stödet för version 7 och nu närmar sig samma för Umbraco 8.   

I februari 2025 når version 8 sitt End-of-life (EOL) datum, efter detta datum kommer inte Umbraco längre komma ut med nya uppdateringar för versionen. Umbraco själva rekommenderar inte att man använder en version efter dess EOL har passerat, självklart är då detta något även vi följer och rekommenderar till alla våra kunder. Här vill vi lägga till att detta inte betyder att hemsidan plötsligt kommer sluta fungera i februari 2025 men det kommer finnas en ökad säkerhetsrisk för lösningen. Om man dessutom använder tredjepartslöningar kopplade till hemsidan, är det bra att se över så att de förblir fortsatt kompatibla med Umbraco 8. 

Vad händer fram tills EOL? 

Umbraco 8 gick i februari 2024 in i vad de kallar en Security-only phase under ett år. Det betyder att Umbraco inte längre arbetar för att förbättra versionen utan enbart släpper nya mindre versioner om det upptäcks säkerhetsluckor i systemet. Efter EOL nästa år sker inget fortsatt arbete med versionen alls från Umbracos sida. 

Om man sitter med Umbraco 8, vad ska man göra nu? 

Med allt som väntar för Umbraco 8 så vill vi informera i god tid innan EOL är här, men vi kan lova att även om februari 2025 känns långt borta så går tiden väldigt fort. För att ha en så stabil och säker webblösning som möjligt så är vår rekommendation att ni börjar planera för ett ombygge i en nyare version av Umbraco. Kanske passa på att analysera era behov och se till att er nästa webblösning kan hjälpa er att växa ytterligare.  

Har du några frågor om hur detta arbete skulle se ut för er och vill titta på möjligheterna med en ny och framtidssäkrad hemsida med Umbraco 13 så får du självklart höra av dig till oss. Alla frågor är välkomna. 

Åk till toppen