Vad är ett CMS?

Eftersom vi är en webbyrå skapar hemsidor åt våra kunder med Umbraco CMS tänkte vi att det vore på sin plats att förklara just vad ett CMS är.

CMS står för Content Management System, som direktöversatt till svenska blir “innehålls-hanterings-system”. Enkelt förklarat är det ett system där du kan hantera och publicera innehåll på en hemsida med hjälp av ett användarvänligt gränssnitt.

Varför behöver man ett CMS?

Det korta svaret är för att det är enkelt och effektivt. Säg t.ex. att du inte har ett CMS och skulle vilja byta en så enkel sak som en bild på din hemsida, då får du ta hjälp av en utvecklare att ändra i koden för att få det gjort = kostsamt och tidskrävande. Med ett CMS gör du det själv med några knapptryckningar. Det finns en uppsjö med olika typer av CMS som fungerar på olika sätt, vissa är enkla att använda, medan en del kan vara mer komplicerade. Så det gäller att hitta ett som passar din verksamhet, tips om vad du bör tänka på kommer längre ner i detta inlägg.

“Back in the days” gick det bara publicera något på webben om du kunde HTML-kod eller tog hjälp av en utvecklare. Idag finns det som sagt mängder med CMS som gör att vemsomhelst kan skapa, redigera och publicera innehåll på nätet utan några utvecklingskunskaper. Och med det sagt; så vida du inte är utvecklare och kan skriva koden själv, så behöver du ett CMS för att hantera och hålla din hemsida levande.

Om det nu är så enkelt - när behövs en utvecklare egentligen?

Beroende på vad du har för behov, komplexitet och storlek på hemsidan, samt framtidsplaner behövs en utvecklare med största sannolikhet i något skede. Ett CMS gör det enkelt för användaren att producera, hantera och göra struktur- och utseende förändringar. Men vill du till exempel integrera CMS’et med ett CRM eller andra system, lägga till nya funktioner och skräddarsy utifrån era behov, då behövs en utvecklare. 


Vad ska man tänka på när man väljer CMS?

  • Välj ett CMS som är användarvänligt, det ska inte vara rocket science att byta ut en bild på sidan
  • Att det finns möjlighet för skalbarhet, kommer du kunna växa med ditt CMS?
  • Stöd för att bygga en responsiv webb - mobile first har du säkert hört förut!
  • Säkerhet är A och O
  • SEO - se till att det finns ett inbyggt stöd för SEO
  • Undersök vilka licenskostnader som kommer med CMS’et, i och med detta bör det även tänka på om man ska välja ett kostnadsfritt s.k. open source CMS, eller en licens-lösning
  • Att det finns gott om partners och utvecklare (om man vill byta leverantör)
  • Att det är kompatibelt tekniskt med eventuella andra system och driftsmiljöer
  • Att det finns en plan, en road map, så att utvecklingen inte stannar av hos CMS’et


Är du intresserad av att veta mer om vad open source CMS är och vilka fördelar som kommer med det, så läs gärna vårt blogginlägg om just open source. Eller ta gärna kontakt med oss om du behöver hjälp med en ny, eller vidareutveckling av en befintlig Umbraco-site. 

 

Vi är alltid redo för ett Umbraco-snack!

 

Åk till toppen